Acasa Istorie Dr.Neumann Sinagogi Personalitati Timisoara Noutati

 

 21.04.2004

Baruh Dayan Ha'emet

Cu nespusă durere anunţăm dispariţia fulgerătoare a mentorului, liderului spiritual şi preşedintelui Comunităţii Evreieşti din Timişoara, Prim Rabinul Beniamin ben Zeev - dr. Ernest Neumann z.l.
 

 

 

 

 

 

Cuvant inainte,

 Se poate pune intrebarea, ce anume ne-a indemnat pe noi, obstea evreiasca din Timisoara-Romania,sa ne folosim de posibilitatea oferita de Internet de a ne asigura un site. Ne grabim sa raspundem. Tocmai ceea ce l-a calauzit pe unul dintre eroii biblici, si anume pe Iosef Hatzadik -prin adaptare gramaticala - "Et ahini anu mevakshim" -suntem patrunsi de dorul de a-I intalni pe aceasta cale, pe fratii nostrii. De a arata cum se prezinta viata fiilor poporului nostru de aici, cu speranta ca ecoul nu se va lasa asteptat si multe comunitati ne vor urma exemplul.

    Cu privire la trecutul nostru indepartat vrem sa fim foarte concisi. Primii evrei s-au asezat in acest oras din Sud-Vestul Romaniei cu 400 si ceva de ani in urma.Numarul lor fiind in continua crestere, ceea ce nu inseamna ca nu au fost supusi aproape tot timpul unor discriminari.

   Sarim peste veacuri, spre a arata ca in perioada interbelica din veacul al XX -lea traiesc in Timisoara 12.000 de evrei. O comunitate mare , cu toate institutiile de invatamant, cultura, activitate economica si sociala. Au functionat scoli elementare, liceale, dispuneam de un internat, sub egida Comunitatii functiona si un spital.

    In toate domeniile de activitate culturala, economica, stiintifica, sociala, evreii stabiliti aici au adus o contributie insemnata la dezvoltarea vietii sub toate aspectele.Au fost perioade, in care  ostilitatea impotriva noastra doar mocnea, altele cand fascismul a devenit dominant si nici noi nu am scapat de martiriu.Din 820.000 de evrei cati erau in Romania la un moment dat, in urma Holocaustului au supravietuit 420 de mii.

    Urmeaza dictatura comunista, cu un accent sporit in ceea ce ne priveste, viata devine din ce in ce mai insuportabila.incepe o emigrare clandestina, mai tarziu, dupa renasterea Statului Israel legalizata.Asa ca treptat-treptat am ajuns la numarul de astazi al evreilor din Romania, de circa 10 mii, din care ceva peste 400 in Timisoara.

    Despre acestia din urma am vrea sa relatam deva mai detailat. Viata evreiasca continua sa pulseze in cadrul Comunitatii in pofida diminuarii radicale a numarului enoriasilor. Avem doua case de rugaciuni in functiune. Avem un primrabin.Avem un tineret, chiar daca intr-un numar limitat de 25, o parte provin din scolile medii, altii de la diferitele facultati din oras.Ei sunt foarte activi. Avem cursuri de Talmud-Torah, un cor al lor, un club folosit tot de catre acesti tineri inimosi. Se organizeaza saptamanal de catre ei Oneg Shabat, unde sunt facute cunoscute pericopele saptamanale si tratate problemele noastre specifice.

    Cu totii sunt animati de dragoste fata de Israel si gasesc mereu noi si noi forme, pentru a-si manifesta atasamentul fata de Tara Sfanta, solidaritatea fata de fratii nostrii de acolo, care dintr-un desert au transformat tara intr-o Gradina a Edenului. Cu totii sunt ahtiati dupa pace si speranta intregii obsti in realizarea ei este vie.

    Terminam acest cuvant introductiv prelungit, spre a apela la toti fratii nostrii de pretutindeni sa ne contacteze si sa ne urmeze exemplul, contribuind astefel la perenitatea neamului nostru.

Contact Information

Phone : (+40)256-201698
FAX  :    (+40)256-201684
Postal address : Str. Gh.Lazar nr. 5, Timisoara 1900
General Information: otertimisoara@jewish.ro

 
View Guestbook
Sign Guestbook
  

Send mail to with questions or comments about this web site.
Copyright 2002-2004 Comunitatea Evreilor din Timisoara
Last modified:
Sunday May 02, 2004